EXCURSII LOCALE DIN CÂMPUL CETĂȚII

Avem mai multe trasee de parcurs cu peisaje mirifice care cu siguranță vor face cazarea la noi mult mai memorabilă.​

EXCURSII ÎN CÂMPUL CETĂȚII

Cetatea şi lacul cu arini

Traseul marcat cu punct roşu porneşte din centrul satului. Este un traseu mai scurt, dar având în vedere înclinarea pantei ce duce la cetate necesită un efort fizical mai mare. Deoarece este vorba de un circuit se poate porni pe oricare dintre ramurile râului Niraj. La jumătatea drumului ajungem la Lacul cu Anini. Este un lac format nu demult, care a inundat o petice de pădure şi care ne dă impresia unei miniaturi a Lacului Roşu din Munţii Hăşmaş. Lacul are un microclimat interesant care găzduieşte o faună şi floră foarte bogată. De aici putem urca la ruinele cetăţii a cărui origine este necunoscută. Istoricul Orban Balazs a considerat în lucrarea sa “Descriera Secuimii”, că după poziţia sa este unul dintre cetăţile de apărare secuieşti.

Lacul cu Arini de la Câmpu Cetății
Traseul Nirajului

Traseul Nirajului

Traseul de o varietate peisajistică aparte poate fi parcurs şi cu maşina. În timp ce urcăm pădurile paşnice de foioase dau locul brazilor şi văii sălbatice a Nirajului Mic. Nirajul în această parte capătă aspectul unui râu de munte cu mai multe cascade mici. Pe malul dreapta se află câteva stâne unde se poate gusta caşul şi urda.

Traseul Nirajului

EXCURSII ÎN ÎMPREJURIMI

Lacul Ursu

Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm din lume, cu o suprafață de 40.235 mp, circumferința de 1180 m și o adâncime maximă ce depășește 18 m. S-a format în în perioada 1875-1880 în urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice și hidrologice, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu și Criș-Toplița), urmată de surparea terenului. Golul rezultat a fost umplut de cele două pârâiașe, într-o perioadă de aproximativ 5 ani luând naștere actualul lac având formă asemănătoare unei piei de urs întinse, de unde a căpătat și denumirea sa. Apa dizolvă în continuare sarea din masivul de sare, astfel salinitatea Lacului Ursu prezintă o variație mare în funcție de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l, de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Apa dulce a pârâurilor Auriu și Toplița, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menține la suprafață și acționează ca izolator termic: permite penetrarea radiațiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar totodată previne pierderea căldurii acumlate, acest fenomen fiind cunoscut sud denumirea de heliotermie.

 

Salina Praid

Baza de agrement a Salinei Praid este amenajată la „Orizontul 50”, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafață. Transportul persoanelor se face cu autobuyele salinei pe o distanță de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement. 

Odata ajunși la nivelul Bazei de agrement, vă puteți bucura de prezența tuturor dotărilor specifice unei mici comunități: sistem de iluminat, wireless și televiziune, terenuri de joacă petru copii, spații de creație și agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D și o farmacie cu produse naturiste.

temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade celsius. 

Pe traseul de ieșire din Baza de agrement, la „Orizontul 60” găsiți zona de vizitare Panorama Belvedere „Mina Iosif”. Tot la acest nivel puteți face o degustare de vinuri și puteți face o degustare de vinuri și puteți servi masa, bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu. 

În decursul unui an, Salina Praid este vizitată de aproximativ 400.000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pănă la cifra de 2500-3000/zi. 

În perioada de vară, după vizita din subteran vă așteptăm și la ștrandul nostru. 

Contraindicații la vizită: tuberculoză, bolile acute respiratorii, tensiune mare (faza a treia), cardiopatie ischemică, boala Basedow, boala sistemului nervos manifestată prin leșinări și amețeli, claustrofobie, sarcină avansată. 

CONTACTEAZĂ-NE PENTRU REZERVĂRI

Telefon

0724 235 859

Adresă

Judeţul Mureş, Sat Câmpul Cetăţii, Str. Păstrăvăriei, nr. 32/A

Email

halaszcsarda95@gmail.com