HELYI KIRÁNDULÁSOK VÁRMEZŐN

Számos csodálatos tájakkal rendelkező útvonalunk van, amelyek minden bizonnyal sokkal emlékezetesebbé teszik a nálunk való tartózkodást.

Vármezői Kirándulások

Várhegy és az Égerfás-tó

A piros ponttal jelzett turista útvonal a falu központjából indul. Hosszát tekintve rövidebb túrákhoz sorolható, azonban jó fizikai erőnlétet igényel, mert a várhoz vezető út meglehetősen meredek. Mivel körtúráról van szó elindulhatunk a Nyárád bármelyik ágán. A hegy derekán találjuk az Égerfás-tavat, amely a benne taláható fáknak köszönhetően a Gyilkos-tó kicsinyített másának érzését kelti. A tó és környékének növény és állatvilága nagyon változatos. A tótól nem messze egy kis kitérővel feljuthatunk a várhoz, melynek csupán a körvonalai maradtak meg. Néhol előbukkanak a föld alól a habarcsal összeillesztett andezit sziklatömbök. A vár eredete ismeretlen, Orbán Balázs is helyzeténél fogva sorolta a székely gyepüvárakhoz.

Várhegy és az Égerfás-tó
Várhegy és az Égerfás-tó
Kis-Nyárád völgye

Kis-Nyárád völgye

A gépkocsival is járható útvonal igencsak változatos tájat tár elénk. Fölfele haladva a békés, lombhullató erdőkkel borított táj átadja helyét a fenyveseknek és a patak vadregényes völgyének. A Nyárád ezen a szakaszon igazi „vadvíz” jelleget ölt, számos kisebb vízeséssel gyönyörködtetve az idelátogatót.

Kis-Nyárád völgye

Környékbeli kirándulások

Medve tó - Szováta

A Medve-tó Európa egyetlen és a világ legnagyobb heliotermikus tava, melynek felülete 40.234 m2, a kerülete 1180 m valamint a legmélyebb pontja 18 m. Nevét formája után kapta, amely egy kiterített medvebőrre emlékeztet. Keletkezésének időpontja 1875-1880 közé tehető és a különböző környezeti tényezők együttes működésének tudható be. A tó helyén egy kaszáló állt, amely alól az esőzések és föld alatti patakok kimosták a felszín alatt meghúzódó sóréteget, ennek következtében a föld beszakadt egy hatalmas üreget hagyva maga után. A kaszálón keresztül folyó Arany és Toplica patakok 5 év leforgása alatt feltöltötték a hatalmas gödröt. A víz feloldotta a földben található sót, így a tó vize is sós lett. Heliotermikus tulajdonsága annak köszönhető, hogy bár a meder feltelt az édesvizű patakok továbbra is táplálták a tavat. Az édes víz a tó felszínén maradt míg az alsóbb vízrétegek magas sókoncentrációval rendelkeztek. A tó felszínén kialakuló édesvíz réteg, szigetelő rétegként hatott, így a nyári napsugarak hatására magas hőmérsékletre melegedett fel a tó sós vize, melynek gyógyhatása is köszönhető.

Parajdi sóbánya

Próbálja ki a Parajdi sóbánya hatékony klímáját. Mindenkinek ajánljuk, de nem titok, hogy van néhány betegség, melyre kifejezetten jótékony hatással van a sóbányában való tartózkodás. Az egészséges embernek segít ellazulni, széppé tenni a bőrünket, relaxálni, felüdülni. 

A földalatti látogatási szint az „50-es Szinten” működik, amely 120 m mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A közlekedést a sóvállalat autóbuszaival oldották meg, amelyek az 1250 m hosszú alagúton keresztül a látogatási szinthez vezető kapuig szállítják az embereket. 

A látogatási szinthez vezető kapuig szállítják az embereket.

A látogatási szintre leérve egy kisváros minden kényelmét megkaphatjuk: van itt világítás, vezeték nélküli internet hozzáférés, televízió, játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D mozi és egy természetes készítményeket forgalmazó szaküzlet is. 

Az éves átlaghőmérséklet a bányakamrában 16 celsius-fok. 

A látogatási szintről kifelé jövet a „60-as Szinten” találják meg a „József-bánya” kilátót. Szintén ezen a szinten a látogatóknak lehetőségük van borkóstolásra, majd egy változatos menüből választva megebédelhetnek a bányavendéglőben. Egy év leforgása alatt megközelítőleg 400.000 személy látogatja meg a sóbányát, a nyári időszakban naponta akár 2500/3000 személy is megfordul a hatalmas bányában. 

A nyári időszakban a földalatti látogatás után szeretettel várjuk sósvizű strandunkon is. 

A sóbánya látogatás ellenjavallatai: TBC (tüdőtuberkulózis), tüdő gombás megbetegedése, tüdőrák, fertőző betegségek, magas vérnyomás (III. stádium), ischaemiás szívbetegség, Basedow-kór, epilepszia, szívbetegségek, klausztrofóbia, terhesség (veszélyeztetett és előrehaladott állapotú).

LÁTOGASS EL HOZZÁNK!

Telefon

0724 235 859

Cím

Maros megye, Vármező, Halastó utca, nr. 32/A

Email

halaszcsarda95@gmail.com